Kosovo va face apel împotriva deciziei Uefa de a le impune o înfrângere cu 3-0 pentru părăsirea terenului din cauza scandărilor pro-Serbia
Kosovo se pregătește să facă apel la decizia Uefa de a le acorda o înfrângere cu 3-0 după ce jucătorii echipei au părăsit terenul în timpul unui meci din Liga Națiunilor împotriva României la București, pe 15 noiembrie 2024. Meciul a fost abandonat după ce jucătorii kosovari au părăsit terenul în minutul de prelungire, ca urmare a scandărilor pro-Serbia din partea suporterilor români, care au fost percepute ca o provocare emoțională de echipa Kosovo.
Incidentul a avut loc în ultimele minute ale partidei, când jucătorii din Kosovo au auzit, conform rapoartelor, scandări de tipul „Serbia” din partea fanilor români. Ca răspuns, aceștia au decis să părăsească terenul, ceea ce a dus la suspendarea meciului. După ce echipa Kosovo a comunicat clar că nu vor reveni pe teren, meciul a fost oficial încheiat.
Decizia Uefa a considerat, practic, că Kosovo a renunțat la joc, acordându-le României o victorie cu 3-0 prin forfeit. În plus, România a fost amendată cu aproximativ 128.000 de euro, deși rezultatul le-a asigurat un record perfect în Grupa C2 a Ligii Națiunilor. Totuși, România se confruntă cu sancțiuni suplimentare, inclusiv închiderea stadionului pentru următorul meci de acasă, din cauza scandărilor xenofobe împotriva Ungariei într-un alt meci anterior. Uefa a impus o amendă de 30.000 de euro pentru mesajele pro-Serbia transmise de suporteri.
Federația Fotbalului din Kosovo (FFK) a condamnat scandările rasiste și provocările, care, conform lor, au inclus și sloganul controversat „Kosovo este Serbia”. FFK a declarat, de asemenea, că a avertizat Uefa cu privire la posibilitatea unor astfel de incidente, subliniind dificultățile continue legate de scandările pro-Serbia în stadioanele europene.
Decizia de a părăsi terenul a fost, conform surselor, una luată de echipa Kosovo, nu de Federația de Fotbal a Kosovo (FFK). Managerul echipei, Bajram Shala, a explicat că jucătorii s-au simțit profund răniți emoțional și că mândria lor de a reprezenta echipa națională și țara a fost lezată. „Jucătorii noștri au simțit că mândria lor și onoarea de a reprezenta țara au fost rănite”, a declarat Shala. „Considerăm că a fost o acțiune rezonabilă pentru a arăta că astfel de scandări rasiste nu își au locul în meciurile de fotbal.”
Kosovo intenționează să ducă cazul la Curtea de Arbitraj Sportiv (CAS) pentru a încerca să răstoarne decizia. Shala a subliniat că, deși Kosovo recunoaște faptul că Uefa a acordat atenție problemei, ei consideră că justiția nu a fost făcută. „Nu putem să ne simțim fericiți sau să credem că justiția este pusă în aplicare”, a spus el. „Sperăm ca CAS să înțeleagă că aceasta a fost o reacție la ceva extrem de dureros și că Uefa ar trebui să trateze acest caz diferit.”
Între timp, Federația Română de Fotbal a acuzat Kosovo că a luat o decizie premeditată de a părăsi terenul într-un mod provocator. România a fost de asemenea amendată pentru mai multe alte infracțiuni comise de suporterii săi, inclusiv aruncarea de obiecte, aprinderea de artificii, utilizarea unui laser, crearea de tulburări în timpul imnurilor naționale și blocarea căilor publice.
Problema scandărilor pro-Serbia rămâne un subiect sensibil și divizibil în fotbalul european, mai ales în contextul tensiunilor politice dintre Kosovo și Serbia. Politicile Uefa privind rasismul și manifestările politice în stadioane au fost tot mai mult analizate, însă rezolvarea unor astfel de probleme complexe continuă să reprezinte o provocare pentru organizație, incidentele cu scandări pro-Serbia devenind o problemă persistentă în anumite colțu
ri ale Europei.